afbeelding

afbeelding

zondag 29 april 2012

Midden in de woestijn

De komende dagen zien jullie waarschijnlijk wat minder berichten, want we gaan een paar dagen op stap met de kinderen die hier zijn en ik weet niet of ik overal wel internet heb. na donderdag volgen dan de verhalen wel weer

De dode zee


Vandaag een dagje uit, naar Masada en de dode zee. Heel bijzondere ervaring. Ook heel bijzonder dat je midden in de woestijn zo'n mooie groene plek tegen komt.

vrijdag 27 april 2012

Nog een keer Yad vasem

Yad vasem


We zijn vandaag naar Yad Vasem geweest met de kids. Het is een Memorial park voor de holocast slachtoffers. Heel groot en indrukwekkend. Beelden, picknik zitjes, gebouwen met informatie en prachtige wandelpaden. Af en toe heel indrukwekkend.

donderdag 26 april 2012

Bezoek

We hebben inmiddels bezoek gekregen van Sas, Warner, Bas, Jane en Bo.

Onze 1 kamer appartement is opeens heel vol.einde middag al even de stad ingeweest. Nu wil ieder slapen na de reis, bekaf.

dinsdag 24 april 2012

Het Kidrondal


Nog wat fotos van het Kidrondal

Goed beveiligd

We zijn zondag naar de joodse markt geweest maar ik had m''n fototoestel niet bij me, dus geen fotos. Die komen nog wel een keer.
Ik kan er nog niet zo aan wennen dat we zaterdag zondag vieren .Dat zondag een gewone werkdag is moet ik vooral erg aan wennen.
Altijdlopen hier veel soldaten rond, als je een groot winkelcentrum binnengaat moet je door een detectiepoortje en je tas door een scan of ze kijken erin, als je het busstation inwilt, zelfde verhaal en zo op straat of in de suq staan er overal groepjes van 2 of 3 soldaten.
door de tram loopt regelmatig iemand onder en achter stoelen en banken te kijken om te kijken of er geen tassen vergeten zijn of verdachte pakketjes liggen.
Zo zijn er al veel aanslagen voorkomen en is het aantal behoorlijk terug gebracht.

zaterdag 21 april 2012

Nog een keer de graftuin

Lissa

Lissa is de rechterhand van Tony. Ze verzet veel werk en studeert intussen voor gids en verzorgt een zieke tante. De studie moet ze doen omdat ze straks anders niet meer met een groep mag komen op plaatsen als de graftuin.
Ze vertaalt tijdens de kerkdiensten alles in het russisch, verzorgt de zang (ze kan zelf erg mooi zingen) en doet toers door de stad op vrijdag.
De toers zijn gratis meestal voor russische mensen die nog niet zo lang in Jerusalem wonen en ook wel voor russische toeristen.
Ze vertelt dan meteen een stuk bijbelverhaal bij alle dingen die we bezoeken en er is een moment dat de mensen boekjes mee mogen nemen met die verhalen, of een NT.
Meestal lopen er 1 of 2 mensen mee om op de groep te letten, zodat we niemand kwijt raken.
Gister ben ik met Karin,andere vrijwilliger meegeweest.Degene met de legergroene blouse en de spijkerbroek is Lissa

Vrede en rust


In de tuin staat ook dit bord, en als je hier bent raak je er steeds meer van overtuigd dat de vrede in het midden-oosten alleen bereikt kan worden door dat ieder Jezus Christus leert kennen. Dus dat moet ons gebed ook zijn als we bidden voor vrede voor Jerusalem

De graftuin

Met onze gids Lissa in de graftuin geweest. Wat tijd betrefd is het graf niet oud genoeg vertelt Lissa. Maar wat plaats betreft zou het hier kunnen zijn, het graf van jozef van Arimatea waar Jezus in gelegd is. Het is buiten de muren en vlak bij een grote rots die op een schedel lijkt. Schedelplaats.
Er stond kort geleden een artikel in het ND over de nederlandse mevrouw die de graftuin beheert. Er lopen veel vrijwilligers rond die in de rondleidingen over Jezus vertellen.

Er heerst een vredige rust en het is een mooie tuin

donderdag 19 april 2012

De verrassingsquilt


Voordat we naar Israel vertrokken hebben we op de quiltclub afgesproken dat we de verrassingsquilt uit quiltnieuws gaan maken. Nou dames ik heb alle vierkantjes met hartjes klaar.
Een van de hartjes is verdwaald.
Een van de vrijwilligers had in Tel Aviv door een ongelukje een gat in haar broek, toen ze mij bezig zag met de hartjes werd ze helemaal enthousiast. Kan ik er een op mijn broek naaien was de vraag. En zie hier het resultaat. Dit hartje beland uiteindelijk in Londen.

woensdag 18 april 2012

Onderweg

Onderweg moet ook aan de inwendige mens gedacht worden natuurlijk

Samaria en sichem

Buiten Samaria rijden we noch verder onhoog en komen op een prachtig uitzichtpunt van waaruit je Nablus kunt zien liggen, het vroegere Sichem.Tony mag daar als Jood niet komen, wij wel. De Westbank is gemengd gebied met ook wat joodse nederzettingen en enkele typisch palestijnse steden waar Joden niet mogen komen.
Onderweg gaan we ook nog aan bij een Palestijns gezin waar Tony contacten mee heeft, ze hebben het niet gemakkelijk. De man kan i.v.m. gezondheidsproblemen niet meer werken. Ze hebben 8 kinderen waarvan 3 getrouwd. Hij zegt, en Tony beaamt dat "veel Palestijnse gezinnen vallen tussen wal en schip, de palestijnse overheid krijgt wel geld om problemen op te lossen maar gebruiken dat veel voor hun eigen grote huizen en de gewone man ziet niets van dat geld" . Buitenlandse regeringen kunnen beter het volk steunen i.p.v de regering zegt hij. Ik denk dat dat waar is.
Europeanen respecteren elkaar en hebben oog voor elkaar maar in moslim land gaat het alleen om je eigen hachje, graaien,graaien,graaien.
Vandaag naar de Westbank geweest (het Palestijnse gedeelte van Israel)
Via Jericho naar Samaria. Onderweg steeds een praatje makend vanuit de auto met iedere voorbijganger en dan NT's en videos over Jezus uitdelend, in een enkel dorpje stoppen we, waaronder Samaria.

De Samaritanen geloven alleen de vijf boeken van mozes net als de Ortodoxe joden. Er wonen daar nauwelijks moslims.Het schrift is ook anders dan hebreeuws.

dinsdag 17 april 2012

maandag 16 april 2012

Mount Herzl

Binnenkort is het onafhankelijkheidsdag. We waren een dezer dagen op Mount Herzl en daar wordt dat gevierd, militairen waren druk bezig met generale repetities.

Herzl vond eind 1800 al dat het tijd werd dat de Joden weer een eigen staat zouden hebben. Hij is hier ongeveer 1880 met een eerste groep joden naar toe gegaan.

zaterdag 14 april 2012

Om 7 s'avonds uur begint de dienst in die gemeente van ds Simon.  Er wordt in het engels gepreekt en in het russisch vertaald. We hebben eerst een korte bijbelstudie en avondmaal en daarna gaan we met z'n allen eten (27 mensen) rijst met een soort chilli con carne en koffie met cake na. Daarna begint de dienst weer. Om ongeveer kwart voor negen lopen we naar de tram op weg naar huis. Vervoer rijdt weer want de sabat houdt op na zonsondergang ( en begint vrijdagavond vanaf zonsondergang )

Uitzicht over Jerusalem

Vandaag is het sabat, dus hier een beetje zondag, terwijl wij zondag ook nog een keer naar de kerk gaan.
We zijn vanmorgenvroeg met twee vriendinnen hier uit het huis op pad gegaan. Eerst taxi zoeken want op sabat gaat het openbaar vervoer niet en de afstanden zijn veel te groot om te lopen.
We vonden een arabische taxichauffeur die hier in Jerusalem woont en ook geboren is. Je kunt hier heel gemakkelijk een praatje maken, dus ook over of hij moslim is of niet. ja dat is hij, maar als we vragen of wij hem bij het betalen een kadootje mogen geven en dat blijkt dan een arabisch nieuw testament te zijn, neemt hij dat vriendelijk aan en belooft er ook in te lezen (??) Hij zet ons voor de kerk af. De kerk is in een oud industriegebouw op de 5e verdieping en is van binnen prachtig opgeknapt. De dienst is in het ivriet (hebreeuws) en wordt vertaald in het engels.
Na een dienst van 2 uur met afwisselend zingen 2 x een korte preek en allerlei soorten afkondigingen is er tijd voor ontmoeting met soep en broodjes of koffie en cakjes.
We besluiten daarna via een prachtig uitzichtpunt naar beneden te lopen naar de oude stad

daar blijken allerlei processies, oid te zijn, we kijken even, drinken een kop koffie en lopen dan naar de kerk van ds simon, het loopt dan tegen zessen.

vrijdag 13 april 2012

De Klaagmuur

De hele week is het erg druk overal omdat het \Pesach is en alle orthodoxe joden vrij zijn. Ze gebruiken deze dagen voor familie uitstapjes.
Hier zijn alle mensen onder weg naar de klaagmuur
Ortodoxe gezinnen zijn erg groot, 6/7 kinderen zomaar.
De ouders zien er vaak erg oud uit door de kleding die ze dragen, van dichtbij zie je dan dat ze eigenlijk nog best jong zijn

woensdag 11 april 2012

De hof van Getsemane

Ergens onder aan de olijfberg is een olijfbomentuin met daarin een olijvenpers, dat is de hof(tuin) van Getsemane. Ze is nog op dezelfde plaats als in de tijd van Jezus, men zegt zelfs dat sommige bomen nog uit die tijd zijn. Olijfbomen kunnen erg oud worden. We zijn nu nog niet in de tuin geweest maar zagen het liggen op de berg.

De Olijfberg

Zo ziet de olijfberg er nu uit, bijna nergens meer een olijfboom te bekennen. De hele berg ligt vol met graven van joden. Zo liggen ze eerste klas als de Messias komt, Hij zal dan meteen zijn rijk stichten en zij zullen meteen opstaan.
Dat gebouwtje vooraan is het graf van Absalom. Dat graf ligt aan de voet van de olijfberg in het kidrondal.

De suq


De Suq of te wel de arabische winkelstraatjes in de oude stad


Bethesda 2


Een hele grote cactus in de tuin bij de opgravingen van Bethesda

Bethesda

Vandaag waren we de hele dag vrij, dus nodig weer even op stap.
We zijn de oude stad doorgelopen om aan de voet van de olijfberg te komen, onderweg kwamen we opgravingen tegen op de plaats waar vroeger Bethesda moet zijn geweest.
De afgelopen dagen weer elke dag naar Tel Aviv geweest met soep en bijbels

zaterdag 7 april 2012

Koosjer

Niet alle joden leven altijd helemaal koosjer, maar sommigen doen er voor Pesach toch weer even hun best voor. Op de hoek bij het winkelcentrum stonden twee jongens de hele dag pannen en onderstel van je gasstel onder te dompelen in een groot oud vat, wij vroegen ons al af wat het was. Antony vertelde dat mensen zo nog even hun kookgerei koosjer lieten maken voor Pesach.Onderdompelen in kokend water.

Een heerlijke maaltijd

Seidermaaltijd

Omdat het goede vrijdag was hebben we gister met een hele groep mensen hier een seidermaaltijd gehad.
Antony heeft een gedeelte uit het O.T gelezen en uitgelegd wat de betekenis is van de matses en de kruiden en het glas wijn. In de joodse traditie zijn al dit soort herdenkingen een vraag en antwoord spel tussen vader en kinderen.  Daarne hebben we met de hele groep heerlijk gegeten. Donna had gekookt.

Voorbereiding voor Pesach

Het joodse Pesachfeest valt deze keer samen met ons Paasfeest. Dat is niet altijd zo, veel joden waren druk met de voorbereiding van Pesach. Je zag groepen mannen en kinderen allelei vuil verbranden, ivm "het vertrek/ de uittocht uit Egypte" .
Als je nadenkt over het ritueel is het best mooi, ook voor Pasen.
Al je vuil achter je laten en met een schone lei beginnen, dankzij Jezus'  opstanding.

Soep, brood en als je dat wilt een bijbel

Ze staan geduldig in de rij