afbeelding

afbeelding

dinsdag 26 juni 2012

Het theater van Sebaste


Sebaste

In 1 Kon 16 koopt koning Omri een berg en laat daar de stad Samaria op bouwen ongeveer 880 jaar voor Christus, niet ver van Nablus/Sichem. De stad is op een bepaald moment verwoest door de Assieriers, die het noordelijk rijk in ballingschap voerden
Herodes heeft later de stad herbouwd en haar Sebaste genoemd, als eerbetoon aan de keizer in Rome (Sebaste was de eretitel van keizer Augustus) Hij heeft daar ook een groot paleis laten bouwen en een theater.
En volgens de dorpsoverlevering heeft Johannes de Doper er gevangen gezeten en is daar onthoofd. Het zou heel goed mogelijk kunnen zijn
We vonden daar prachtige overblijfselen van paleis en theater, midden in het dorpje Sebaste.



De Samaritanen hebben dus hun stad niet herbouwd op de oorspronkelijke plaats maar op de berg Gerizim, omdat daar volgens hun interpretatie van de boeken van Mozes, de Heer gediend moet worden.

Nablus Sichem

Sichem wordt later nog een paar keer genoemd in 1 Kon 12. Rehabeam laat zich in Sichem tot koning kronen en Jerobeam latere koning van het noordelijke rijk roept Sichem uit tot hoofdstad.
In latere jaren is het tijdens veroveringen van andere landen verwoest.

Ongeveer 72 na Christus wordt de stad door de Romeinen weer opgebouwd en  Neopolus (nieuwe stad) genoemd. De Palastijnen kennen geen p en de naam is verbasterd tot Nablus

zaterdag 23 juni 2012

Jozef

In Gen 37 komen we Sichem weer tegen. Jacob woont op dat moment in de Hebronsvalei (100 km van Sichem) en stuurt Jozef erop uit om z'n broers te zoeken in de buurt van Sichem, jullie kennen het verhaal en vanuit Sichem wordt Jozef dus verkocht.
Na ong. 400 jaar Egypte en omswervingen door de woestijn komt het volk aan bij de "grenzen"van Israel en in Deut 27 en 28 geeft Mozes aanwijzingen hoe alles straks moet gaan in het nieuwe land, ze beginnen bij Sichem met de bergen Ebal en Gerizim voor zich.
Graf van Jozef
Het lichaam van Jozef, wat ze meegenomen hebben uit Egypte wordt dan daar begraven.
Zie ook Jozua 8 daar wordt nadat veel steden zijn veroverd, de eerste volksvergadering gehouden bij Sichem
De Joden hebben om alle oude graven, ook van de aartsvaderen bij Hebron bv, zo'n dikke laag marmer gelegd

Sichem

We zijn een dag naar Nablus geweest met onze Palestijnse vriendin Meysoon.
Dat is het vroegere Sichem en dat wordt heel vaak genoemd in de bijbel.
In Gen 12 komt Abraham aan en vestigt zich daar bij de eik van More en in Gen 33 komen we het weer tegen als Jacob na zijn vlucht voor Ezau terug komt en van Chamor een stuk land koopt. Het eerste eigendom van het "volk".
Jacob graaft daar op dat moment of later een put, dat kun je doen als land van jou is. Die put wordt genoemd in Johannes 4, het verhaal van Jezus en de Sameritaanse vrouw.
De put is er nog maar er is natuurlijk weer een kerk overheen gebouwd, meestal door de RK kerk, Russisch Orthodoxen of Grieks Orthodoxen, deze kerk was van de laatsten.

We mochten van de hele kerk foto's nemen behalve van de put, de reden was niet duidelijk.

donderdag 21 juni 2012

Bijbelstudie



Zoals je ziet op de foto was de jongste niet 4 maar een baby, hij deed alleen niet zo mee

Een stad in het zuiden

We zijn in een stad midden in de woestijn.  We zijn daar twee dagen om een dominee en een gemeente te bezoeken.
Deze gemeente heeft erg veel last van orthodoxe joden De gemeente bestaat uit ongeveer 50 mensen.
Ze hielden, kerkdiensten, bijbelgroepen, kindergroepen enz bij gemeente leden aan huis maar de huiskamers werden wat te klein, Bij elk huis waar ze vergaderden stond elke keer een groep orthodoxe joden te roepen en te schreeuwen. Ze plakten fotos van de ds op elke lantaarnpaal in de stad. Deze man verteld jullie slechte dingen, hij vertelt je bv dat je nog steeds jood bent als je in de messias van de christenen gelooft. Ze publiceren namen van gemeente leden en dat kan mensen soms schaden in bepaalde gevallen. Niet alle mensen zijn jood en kunnen dan weggestuurd worden daarom, terwijl ze nu wel een verblijfsvergunning hebben.
Ze lopen met een foto van de ds op zak en als ze hem in de stad tegen komen beginnen ze te roepen.
Ze demonstreren elke dinsdag bij zijn huis, soms werden er ramen in gegooid tijdens diensten of gebeds of bijbelstudies.
Om al deze redenen, hebben ze nu diensten buiten de stad, verder dan een sabatswandeling, humor, en in de open lucht. Ze gaan zich erop beraden hoe het nu deze winter moet want dan is het in de woestijn veel kouder dan in omgeving Jerusalem.
We hebben gisteravond een familymeeting meegemaakt, vanaf 6 uur wordt er eerst gegeten dan wat gezongen, daarna vertelt ieder bijzonderheden van deze week, gevolgd door een korte bijbelstudie.
Er stonden geen schreeuwende joden voor het huis want de avond was door omstandigheden een avond vervroegd.
Er waren 5 moeders aanwezig met hun kinderen van 4-10 jaar, 8 in totaal, en de dominee.
Zowel de moeders als de kinderen vertelden, lazen voor uit de bijbel en baden.
Het was mooi om bij te wonen.
De gemeente krijgt naast hun eigen bijdragen giften uit het buiten en binnenland, ze hebben daar een stichting voor gemaakt waaruit de kosten en de ds betaald wordt en ze proberen maatschappelijk, diaconaal bezig te zijn. Ze hebben een Kindergarten opgezet voor Bedoeinenkinderen opgezet, wonen twee Bedoeinen groepen buiten hun stad.
Hieronder de dominee, hij bewoog en staat er dus niet zo mooi op. heel synpathieke man


Zelf zeggen ze over de orthodoxe joden, God zet ze elke avond voor onze deur zodat we niet vergeten voor ze te bidden, of God de bedekking voor hun gezicht weg wil nemen en ze de Messias mogen zien. Ze vragen dat ook aan nieder die hen bezoekt, bid voor de orthodoxe joden.

zondag 17 juni 2012

Handige karretjes


Ook te midden van het dagelijks verkeer.

Dagelijks straatbeeld

Elke dag kom je ze tegen, die kleine handige wendbare karretjes. Ze liggen vol brood of fruit voor de verkoop en als je op een punt staat waar de verkoop niet loopt, rijdt je zo naar een volgende hoek.

Ze worden gebruikt voor de bevoorrading van de kleine winkeltjes in de suq, waar geen grote karren kunnen komen. En aan de achterkant hangt een oude band, waar ze op gaan staan als ze steile straatjes af moeten zodat ze op deze manier een soort rem hebben.

zaterdag 16 juni 2012

Bijbels en boeken


Kasten vol met bijbels in allerlei talen en boeken over het leven van Jezus, of boeken die iets vertellen over de bijbel, enz.
Voor wij hier kwamen was hier iemand uit Amerika die hier al heel lang werkte met Tony en deze kasten bijhield o.a. Maar haar visum was al lang verlopen en bij een paspoorten controle is ze opgepakt en het land uit gezet, beetje slordig van Tony vind ik zelf iemand zolang hier illegaal houden en niet een vergunning regelen.
Ze mag nog steeds niet terugkomen.
Nu houdt ik de kasten, zo goed en zo kwaad dat gaat, een beetje bij.
Er zijn bijbels in het Hebreeuws, Arabisch, Russisch, Chinees, Nepalees, Amhari (Eritrea), Tegrenian (Sudan), Duits, Frans, Engels, Thais. Irakees, Roemeens en misschien nog wel een paar andere talen, maar deze talen komen hier allemaal voor.

Joppe


Nog een plaatje van Joppe en daaronder 1 van de ingangen van het huis waar Petrus gelogeerd zou hebben

Jaffa, Joppe

Tegen Tel Aviv aan, eigenlijk een beetje opgeslokt, ligt Jaffa, het vroegere Joppe. Het is een beetje een uitstulping in zee en daardoor heeft het ook erg de oude sfeer kunnen bewaren denk ik.
De havenfunctie is door Tel Aviv overgenomen en de oude loodsen zijn nu leuke restaurants en plaatsen voor kunstenaars geworden.Er wordt nog wel gevist vanuit Jaffa.

Petrus logeert hier bij Simon de leerlooier (tanner) en ziet hier het visioen van het laken dat naar beneden komt vol reine en onreine dieren door elkaar, Handelingen 9/10.

Skyline


De skyline van Tel Aviv vanuit Jaffa,bij dag en bij avond. Tel Aviv is niet echt een mooie stad, alles staat wat door elkaar voor mijn gevoel, maar ze hebben een hele lange boulevard. Overal langs de zee zijn gezellige stukken strand, park en boulevards waar je langs kunt slenteren.

vrijdag 15 juni 2012

Internaatspannen

Ik heb even de enorme pannen, waarin we koken op de foto gezet.Ik voel me als ik er in roer weer net als op het Prinses Margriet internaat, daar hadden we ook zulke grote pannen.
Iedereen is verder vertrokken, dus alleen Meysoon, Palestijnse mevrouw en ik zijn er nog om te koken. En als we er niet zijn trommelt hij iemand op en kookt zelf. Ze lijken niet eens zo groot op de foto.
Er gaat 15 kilo rijst in en 10 kilo linzen. We hebben nu ook warmhoudcontainers, dat zijn grote piepschuim bakken met daarin een vierkante roestvrijstalen bak.

DVD's


Dit is wat Henk tussen alles door hele dagen doet. Dvd's copieren en labelen.
Voor we ergens naar toe gaan, "Nog even wat dvd's erin stoppen ". Zodra we terug komen, zelfde verhaal.
Op de computer wordt geprogrameerd welke dvd het is en welk label en dan gaan ze in de rechtermachine om te copieren, daarna in het linkerapparaat om ze van het juiste label te voorzien en dan natuurlijk in de hoesjes.
De dvd's worden gebruikt om ze uit te delen, ze gaan over het leven van Jezus, over de wonderen van de schepping, over het leven van Maria enz. De laatste wordt vooral uitgedeeld aan moslimvrouwen, een vrouw aan het woord, werkt beter bij hen en ze kennen Maria ook uit de Koran.
Er zijn ook dvd's voor kindeeren maar je mag niets aan kinderen onder de 18 jaar aanbieden, alleen met toestemming van de ouders. Soms zie je kinderen verlangend naar zo'n dvd kijken maar de ouders schudden nee, dus dan ben je uitgepraat.
Tony copieert de dvd's ook voor anderen, kerken of organisaties, die ze willen gebruiken.
Henk draait dan topuren, de dvd's trouwens ook. Je copieert per 11 tegelijk en als je dan 500 of 1000 moet hebben......

dinsdag 12 juni 2012

Banias

We zijn vorige week in het noorden ook in Banias geweest. Banias is in de tijd van Jezus Ceacerea Filipie, niet te verwarren met Ceacerea aan zee.
Er zijn veel opgravingen uit die tijd en het was een behoorlijke stad met een groot paleis. Maar voor de Romeinen was er de griekse periode, inderdaad Alexander de Grote was al langs geweest met z'n enorme leger en liet o.a wat griekse goden achter. De god Pan was daar een van en in Banias was er een grot en offerplaats voor hem.
Daar is de stad naar genoemd en omdat er in het arabisch geen P bestaat werd het Banias, geweidt aan Ban. (waarom er daar toen arabisch werd gesproken en geen aramees vermelden de bronnen niet)

In de volksmond is Ceaserea Filipie nooit ingeburgerd, dus het bleef Banias. Hieronder een waterleiding onder de weg

Toch nog een plaatje


Internet

Nou er was even niet zoveel te zien de laatste dagen. De browser hier in huis heeft het begeven en het duurde even voor er een nieuwe was en alles weer werkte. Nog is het steeds onzeker, wel internet/geen internet?
Even wat mooie natuurplaatjes.
Plaatjes lukt ook al niet, dus eerst even alleen dit bericht voor de boel weer wegvalt

dinsdag 5 juni 2012

Jordaan


We hebben nu een paar keer de Jordaan gezien en meestal is het een miezerig stroompje, dus ik kan me wel voorstellen dat Naaman zegt:""Moet ik me in dat modderstroopje baden. We hebben wel betere rivieren in mijn eigen land".
Alleen in het hoge noorden kwamen we een onstuimige Jordaan tegen. Daar stromen allerlei kleine stroompjes samen en vormen zo de Jordaan

maandag 4 juni 2012

Canaannietische poort

Bij de opgravingen van Dan is ook een heel oude kanaannietische poort gevonden die de Dannieten gebruikten nadat ze de stad Lesem ingenomen hadden en de stad Dan gingen noemen. De poort is zo'n 600 jaar ouder dan de nieuwe poort van Dan. Ze stuiten per ongeluk op deze poort.

Het is de enige poort die zo intact en nog staande is gevonden

Dan Park

Een park waar je uren door kunt dwalen, met bronnen, doorwaadbare plaatsen en heerlijk koele lanen. Een heel waterijk gebied, de Dannieten hedden het goed voor elkaar, zelf woonden ze op een heuvel en het gebied om hen heen was voorzien van allerlei beekjes en stroompjes


De rivier de Dan ontspringt hier door bronnen, verder is er veel toevoer vanaf de Golanhoogte en de Hermon

Dan en het Gouden Kalf

In 1 Koningen 12 vanaf vs 25 kun je lezen dat Jerobeam na de scheuring van het rijk niet meer wilde dat de mensen naar Jerusalem reisden, maar hij richte offerhoogten op in Dan en in Betel.

Door de geschiedenis heen is dit heiligdom voor verschillende Goden steeds opnieuw gebruikt en oude delen daarvan ook steeds gebruikt terwijl wat stuk was werd vervangen.

Noord-Galilea Dan

We zijn gister naar het Dan Park geweest, prachtige natuur, allerlei bronnen en het ontspringen van de rivier de Dan.
Verder waren er in het park opgravingen van de stad Dan. Toen de Israelieten het land Kanaan binnen waren gekomen en heel wat gebieden hadden veroverd zei de Heer in Jozua 13 tegen Jozua," Jij bent oud geworden, Ik zal de rest van de volken verdrijven als jullie de gebieden nu gaan verdelen". Zie ook  Jozua 18, verdeling van de gebieden.
Waar wij waren is de stad die vermeld wordt in Jozua 19: 40

Henk bij de poort van Dan waar de stadsoudsten zaten om recht te spreken, zie ook de geschiedenis van Ruth, over haar en Boaz werd beslist in de rechtspraak in de poort.

Dadels


Je hebt cocospalmen en dadelpalmen. Hier heb je hele boomgaarden met dadelpalmen langs de Jordaan en langs de Dode Zee

Jericho

Even later komen we langs Jericho/Yeriho. Wordt hier op verschillende manieren geschreven.

Een moderne stad met veel dadelpalmen.
En zouden dit de brokstukken zijn van de gevallen muur ??