afbeelding

afbeelding

donderdag 21 juni 2012

Een stad in het zuiden

We zijn in een stad midden in de woestijn.  We zijn daar twee dagen om een dominee en een gemeente te bezoeken.
Deze gemeente heeft erg veel last van orthodoxe joden De gemeente bestaat uit ongeveer 50 mensen.
Ze hielden, kerkdiensten, bijbelgroepen, kindergroepen enz bij gemeente leden aan huis maar de huiskamers werden wat te klein, Bij elk huis waar ze vergaderden stond elke keer een groep orthodoxe joden te roepen en te schreeuwen. Ze plakten fotos van de ds op elke lantaarnpaal in de stad. Deze man verteld jullie slechte dingen, hij vertelt je bv dat je nog steeds jood bent als je in de messias van de christenen gelooft. Ze publiceren namen van gemeente leden en dat kan mensen soms schaden in bepaalde gevallen. Niet alle mensen zijn jood en kunnen dan weggestuurd worden daarom, terwijl ze nu wel een verblijfsvergunning hebben.
Ze lopen met een foto van de ds op zak en als ze hem in de stad tegen komen beginnen ze te roepen.
Ze demonstreren elke dinsdag bij zijn huis, soms werden er ramen in gegooid tijdens diensten of gebeds of bijbelstudies.
Om al deze redenen, hebben ze nu diensten buiten de stad, verder dan een sabatswandeling, humor, en in de open lucht. Ze gaan zich erop beraden hoe het nu deze winter moet want dan is het in de woestijn veel kouder dan in omgeving Jerusalem.
We hebben gisteravond een familymeeting meegemaakt, vanaf 6 uur wordt er eerst gegeten dan wat gezongen, daarna vertelt ieder bijzonderheden van deze week, gevolgd door een korte bijbelstudie.
Er stonden geen schreeuwende joden voor het huis want de avond was door omstandigheden een avond vervroegd.
Er waren 5 moeders aanwezig met hun kinderen van 4-10 jaar, 8 in totaal, en de dominee.
Zowel de moeders als de kinderen vertelden, lazen voor uit de bijbel en baden.
Het was mooi om bij te wonen.
De gemeente krijgt naast hun eigen bijdragen giften uit het buiten en binnenland, ze hebben daar een stichting voor gemaakt waaruit de kosten en de ds betaald wordt en ze proberen maatschappelijk, diaconaal bezig te zijn. Ze hebben een Kindergarten opgezet voor Bedoeinenkinderen opgezet, wonen twee Bedoeinen groepen buiten hun stad.
Hieronder de dominee, hij bewoog en staat er dus niet zo mooi op. heel synpathieke man


Zelf zeggen ze over de orthodoxe joden, God zet ze elke avond voor onze deur zodat we niet vergeten voor ze te bidden, of God de bedekking voor hun gezicht weg wil nemen en ze de Messias mogen zien. Ze vragen dat ook aan nieder die hen bezoekt, bid voor de orthodoxe joden.

1 opmerking:

  1. heftig hoor!!!
    en tegelijkertijd erg mooi.. wat hebben we hier dan een rust als christenen...
    mir

    BeantwoordenVerwijderen