afbeelding

afbeelding

donderdag 31 mei 2012

Kleding

Twee week geleden zijn er stapels dozen gekomen, uit Nederland en Engeland, met kleding.
Die moesten uitgezocht en later worden ze uitgedeeld.We hebben ze gesorteerd op broeken, overhemden, t-shirts en poloshirts, twee dagen mee bezig geweest. Ik ben natuurlijk vergeten er een foto van te maken. De hele tafel lag steeds vol stapels kleding.
Nu is alles weer ingepakt en gelabeld en naar de opslagruimte in Tel Aviv gebracht.

Als er bij het voedesel uitdelen, jongenss vragen om kleding zoeken we het uit en nemen het de volgende dag mee.

zondag 27 mei 2012

Shavuot


Het is voor ons Pinksteren, God heeft zijn geest gegeven om ons te bemoedigen zodat wij dicht bij hem kunnen leven. Voor de Joden is het vandaag wekenfeest of oogstfeest, later is daarbij gekomen dat ze het ontvangen van de Tora op de Sinai, ook op deze dag gedenken. Shavuot
En een feestdag betekent veel "zwart" op straat, veel Orthodoxe gezinnen zijn dan onderweg naar, Synagoge of elkaar.
Soms breken er aan het eind van de sabat aan de rand van de orthodoxe wijk ook opeens relletjes uit. Opgeschoten (orthodoxe) jongeren gooien dozen voor autos die voorbij rijden, staan te schelden omdat ze niet willen dat er op sabat langs hun wijk autos rijden. Soms is het zo erg dat er politie of het leger op moet treden.
Terwijl wij een keer stonden te kijken (onze kerk staat naast de wijk, Mea Shearim=orthodox) verzuchte een orthodoxe jood naast ons in het engels, "Ze kleden zich wel als orthodoxen maar ze hebben niet het hart van een orthodoxe jood".






zaterdag 26 mei 2012

Madurojerusalem

We zijn kort geleden naar het Israelmuseum geweest en daar is onder andere een mooie maquette van Jerusalem uit de tijd van Jezus. Een rijke amerikaanse jood heeft hem laten maken ter nagedachtenis aan zijn omgekomen zoon.

Lightrail

Zo noemen ze de tram hier, lightrail. We maken er wel een keer of wat gebruik van per week in combinatie met de bus.
Er rijden (ik kan beter zeggen, scheuren) hier heel wat bussen rond, maar er is maar 1 tram en je kunt anderhalf uur rijden op 1 kaartje €1,10 .Wij hebben een soort abonnement waar je verschillende mogelijkheden op hebt. We hebben nu een soort 20 rittenkaart. Het lastige van het openbaar vervoer in Jerusalem is dat de orthodoxe joden hebben bedongen dat er op sabbat en andere feestdagen geen openbaar vervoer rijdt. Vandaag, Zaterdag kunnen wij dus geen kant op, we hebben geen auto.
Voor de kerkdienst van vanavond haal Tony ons, en andere gemeenteleden zonder auto, op met z'n bus.
Morgen is het Shavuot, oogstfeest en ontvangst van de Tora op de Sinai.
Weer geen openbaar vervoer, terwijl zondag voor ieder verder een gewone werkdag is.

Afscheid

Afgelopen week is er weer een vrijwilligster vertrokken, jammer want we kunnen erg goed met elkaar opschieten. We vormden een goed team, Katarina, Karen en wij. Elkaar bemoedigen af en toe een gezamelijke bijbelstudie, soms ook met de vrouwen die hier opgevangen worden in het huis.
We hadden op momenten dat het niet altijd even gemakkelijk was, veel aan elkaar en hadden ook veel lol samen.
Verder hebben de vrouwen hier in huis het ook niet altijd gemakkelijk, de een heeft botkanker en ondergaat allerlei behandelingen, ze is alleenstaand met een dochter van 16. De dochter wordt nu tijdelijk in een kiboets opgevangen en komt de weekenden af en toe hier.
De ander is een palestijnse, ze is christen, heeft allerlei problemen waar ik het fijne niet van weet maar een ervan is dat ze geen baan heeft, ze is arts.
Beiden hebben met veel spanningen te maken, dus af en toe knalt het hier ook behoorlijk en af en toe kun je ook goede gesprekken met ze hebben over wat de bedoeling van God is met al deze dingen, maar het kost af en toe behoorlijk energie.

zaterdag 19 mei 2012

Hoogtevrees

Mitzpe Ramon, ligt aan de rand van de Negev op een enorme kraterrand. Het duizelt je als je onderaan naar boven kijkt en het duizelt je als je eenmaal boven, naar beneden kijkt.
Niet ieder heeft daar last van.

Woestijn 1


Woestijn 2


Woestijn 3

Onder het genot van "cultuur' (de 5e symphonie van Mahler werd uitgezonden door de Israelische zender) en techniek (airco) reden we door de droge, kale onafzienbare heuvels,vlakten en bergen van de Negev woestijn.
Je zal hier toch als volk 40 jaar doorheen hebben moeten zwerven.
En als je denkt dat de woestijn een grote zandvlakte is heb je het mis, je moet heel wat klimmen en dalen, er zijn mooi uitziende witte heuvels, geslepen door de wind, maar ook kale onherbergzame rotsen en eindeloze vlakten.
Er groeit nauwelijks iets en de boompjes en struikje die je ziet zien er allemaal grauw en grijs uit,(en nu is het regenseizoen net geweest).

Mooie tegenstelling is Jesaja 35, als God optreedt en zijn volk bevrijdt.

Qumran

Onderweg naar Eilat kwamen we langs Qumran. Daar zijn rond 1948 een aantal kruiken gevonden met daarin oude beschreven rollen. Een herdersjongen was op zoek naar een verdwaald schaap en vond de kruiken.
De rollen zijn nu bekend als de Dodezee rollen. Een paar fragmenten daarvan waren in de nieuwe Kerk in Amsterdam en in 2013 in het Drents museum in Assen te zien.
De rollen zijn van 200 voor Christus tot 50 na Christus en zijn destijds verstopt om ze veilig te stellen voor een aanval van de Romeinen.
Het zijn de oudste geschrifte tot nu toe gevonden die gedeelten of soms hele boeken van het oude testament bevatten. Jesaja is bv compleet.
Door de droge woestijnwind en het hoge zout gehalte (dode zee) zijn ze goed bewaard gebleven.

Met de ontcijfering van deze rollen is gebleken dat de tekst van de bijbelboeken door de loop van de eeuwen vrijwel gelijk gebleven is, betrouwbaar dus. En dat is nu met de boekdrukkunst en computer niet zo'n kunst, maar de door de eeuwen heen overgeschreven handschriften zijn dus ook secuur gebleken.

dinsdag 15 mei 2012

Nomaden


Onderweg vooral in Palestijns gebied kom je regelmatig een armoedig zootje hutjes tegen. Ik heb me laten vertellen dat daar vaak de vroegere nomaden wonem. Mensen die niet in steden of dorpjes willen wonen. Minder trekken als vroeger, maar vooral vrij willen zijn. Er zijn er ook nog wel die trekken, alleen wonen die niet zo dicht bij de "bewoonde" wereld maar midden in de woestijn.

zondag 13 mei 2012

Meer van Galilea

 met deze boot zijn we het meer van Galilea op geweest. Het was eigenlijk een tochtje van niks maar we hadden niet veel keus.
Het was nog voorseizoen, dus heel veel vaarten waren er nog niet. Je kunt op het meer wel mooi de bergen rondom zien

zaterdag 12 mei 2012

Tasje


Rachel, de dochter van Antony en Donna is jarig, gezamelijk kadootjes gekocht en gister dit tasje nog snel even gemaakt voor haar. Met de hand !!

Kruissteekje

Mijn kruissteekjes schieten ook aardig op Dicky

vrijdag 11 mei 2012

Nog een manier om te evangeliseren

Zondagavond stond er in de Ben Jehuda (belangrijke, gezellige winkelstraat) een koreaans koor gospelliederen te zingen, ze zongen mooi met voldoende begeleiding.
Het ontroerde me ook, hoe zou God hier op neer zien,  " Jerusalem, de Godstad hier beneden....
Waar zo wienig van God meer te vinden is. En opeens werd daar midden op straat zijn Naam groot gemaakt door een groep zangers, Haleluja.

Weer een feest

Donderdag was het Lag Ba'omer. Het heeft heel wat moeite gekost om uit te vinden wat het betekende.
De buurvrouw legt het ons dan uit, maar zij kent ongeveer 5 woorden engels en wij ongeveer 5 woorden hebreeuws, dus......
Henk heeft het later nog even opgezocht op de computer.
Het heeft te maken met de plotselinge stop van een dodelijke ziekte onder de volgelingen van een beroemde Rabbi uit lang vervlogen tijden en we gedenken tegelijk de dood van een andere belangrijke rabbi, vandaar dat we ook zoveel orthodoxe joden mee zagen doen
Sommige Rabbi worden hier vereerd als een soort Messiassen.

Lag ba'omer


Woensdagavond kwamen we thuis van de bijbelstudie en zagen onderweg al allerlei vuren. Bij ons uitstappunt van de bus branden ook allerlei vuren, mensen er om heen, gezang, eten, gezelligheid.
We hadden al gehoord dat er donderdag weer een feestdag was (Joden houden van een feestje) maar waren vergeten dat de feestdagen hier altijd net zo lopen als de sabat.
Ze beginnen de avond ervoor na zonsondergang en stoppen op de dag zelf vlak na zonsondergang.
De buurvrouw waar we wat contact mee hebben wenkte ons, meedoen en ja hoor we ontkwamen niet aan een dansje, iedereen dansst hier, zelfs heel orthodoxe joden, ziet er erg gezellig uit

dinsdag 8 mei 2012

Jezusboot

Vlak bij Tiberias ligt een kiboets waar een aantal jaren geleden een oude boot opgegraven is aan de oever van het meer. Het heeft een jaar of tien geduurd om hem op te graven, te onderzoeken en te conserveren maar nu ligt hij al een aantal jaren in het museum van de Kiboets Gennoseret.
Onderzoek heeft uit gewezen dat de boot zo'n 2000 jaar oud is en dus waarschijnlijk uit de tijd stamt dat Jezus hier rond liep, daarom heet de boot ook de Jezusboot.

Onderweg

Een plaatje wat je zo maar tegen komt onderweg, een man op een ezeltje met een kudde kamelen die hij laat grazen. Prachtig om te zien dat er dan twee of drie achteraan komen rennen omdat ze nog wat langer bij een graspolletje bleven hangen. Als je de kale heuvels ziet kun je je ook veel beter voorstellen dat je ze hier niet in de wei zet, maar echt met ze op zoek moet naar grazige stukken.
Zulke tafreeltjes kom je sneller tegen in Palastina (Westbank) dan in het westelijk deel van Israel, je ziet duidelijk dat de levenstandaard daar een stuk lager ligt. Minder welvaart meer bijbelse tafrelen.

Tiberias

Zomaar een boom in Tiberias die uit het raam van een restaurant groeit

zondag 6 mei 2012

Evangeliseren bij de offers voor Pascha

We zijn vrijdag met een bus en auto vol mensen naar Samaria gereden, het was samaritaans paasfeest en dat trekt altijd veel mensen. Zowel toeristen als mensen uit de omgeving.
Een ideale plek om veel mensen te bereiken dus. Deze keer mochten we de stad niet in met de auto maar moesten die beneden laten staan op een grote parkeerplaats en we werden met een bus naar boven naar de stad gebracht. op zo'n dag zijn er ook meteen weer enorm veel soldaten op de been.

We hadden boodschappentrolly's, rugzakken en tassen vol bijbels en boekjes mee en zijn ze bijna allemaal kwijtgeraakt. Mensen staan er hier toch meer open voor dan in Europa.

Gerizim en Ebal

De stad Samaria ligt op de berg Gerizim, tegen over de berg Ebal.
De Gerizim is de berg van de zegen en zo noemen de Samaritanen de berg nog steeds.
Lees Deuteronomium 27 (ja, jullie krijgen wel veel huiswerk vandaag
Maar het is zondag dus je hebt alle tijd ervoor.
Lees daarna Joh 4 (vooral vs 18-24), het gesprek met de Samaritaanse vrouw. En aan het eind van dit hoofdstuk (vs 39-42) staat dus dat er veel mensen tot geloof kwamen in Jezus. Wat verdrietig om te zien dat er niets meer van over is.

Priesters en Hogepriesters

 Er worden gebeden opgezegd en er wordt gezongen. Allerlei rituelen zien we voorbij komen
Een oude priester wordt door zijn familie naar de offerplaats gereden.

.... ter slachting geleid


De Offers

Ik heb al eerder verteld dat de Samaritanen alleen de eerste vijf boeken van Mozes onderhouden. Ze hebben nog steeds Priesters en Hogepriesters en met Pascha worden er nog steeds schapen geofferd.

Je zou Exsodus 12 er eens op na kunnen lezen, daar wordt verteld hoe de joden pascha moeten vieren, de Samaritanen zullen het misschien iets anders doen maar je krijgt een aardig beeld van hoe het er aan toe gaat.Ieder die mee doet is in wit (mannen) of op z'n paasbest (vrouwen) gekleed. Binnen de omheining mogen alleen Samaritanen komen
Op de offerplaats zijn een groot aantal putten, daarin wordt vuur gestookt. Het slachtafval wordt daarin verbrand en later de schapen daar op geroosterd.

donderdag 3 mei 2012

Het huis van Petrus in Kapernaum


Er wordt ook een huis aangewezen als het huis van Petrus,bovenste foto, hoe ze weten dat hij daar woonde wordt niet vermeld en volgens mij kan het net zo goed het huis van z'n buurman zijn geweest of van z'n schoonmoeder (math 8)  De RK kerk heeft er een kerk boven gebouwd waarsch omdat petrus daar erg belangrijk is als sleutelbewaarder, jammer.
Jairus en zijn familie woonde ook in Kapernaum.
De onderste foto laat nog meer opgravingen zien in Kapernaum.

Kapernaum

De afgelopen  dagen zijn we ook in Kapernaum geweest. het dorpje zelf bestaat niet meer, maar er zijn wel resten gevonden en het ligt prachtig aan het meer.
De synagoge die er nu staat (resten) staat boven op een oude synagoga waarvan is aangetoond dat ze meer dan 2000 jaar oud is. dat is dus de synagoge waar het verhaal van Lucas 4 speelt. Jezus woonde geruime tijd in Kapernaum en deed er veel wonderen en preekte er regelmatig, toch hebben de mensen hem uiteindelijk niet erkend als de messias. Zie matheus 11.

Henk leest een bijbelgedeelte voor in de synagoge
.

Zee van Tiberias of meer van Galilea

Nou we zijn weer op onze thuisbasis in Jerusalem. vanmorgen vroeg uit Tiberias vertrokken en de kinderen naar het vliegveld Ben Goerion in Tel Aviv.
Veel mooie dingen gezien en meegemaakt, ook leuk om ze te delen.
Gistermorgen hebben we eerst gezwommen in het meer van Tiberias, maar op een bepaald moment betrok de lucht en voor we er erg in hadden kwam er een enorme plensbui met echte hagelstenen naar beneden, zodra het over is is het ook meteen weer 25 gr. Zo af en toe gebeurt dat en ze zeggen hier dan de zomer vecht met de winter, de een wil niet weg en de ander kan niet wachten om te komen.